Saaristolaisleipä (2 leipää)
1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl olutmaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
2 rkl voita vuokien voiteluun
Siirappivesi voiteluun
1 1/2 dl vettä
1/2 dl siirappia
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi kattilassa tai mikrossa. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää loput aineet eli siirappi, olutmaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot puuhaarukalla sekoittaen. Taikinaa ei vaivata.
Voitele kaksi 2 litran vuokaa voilla. Jaa taikina vuokiin. Anna kohota leivinliinalla peitettynä 1 1/2 t.
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paista leipiä keskitasolla noin 2 t.
Kun leivät ovat kypsyneet 1 1/2 t, valele ne kauttaaltaan siirappivedellä ja jatka paistamista vielä 30 min. Anna leipien jäähtyä vuoissaan. Leivät ovat parhaimmillaan parin kolmen päivän päästä. Anna leipien mielellään tekeytyä kylmässä.
Mää vien sut saaristoon! Tuut vaan meille niin otetaan isännän soutupaatti ja soudetaan Kraaseliin... mää en kyllä oo kovin hyvä soutamaan, kun se homma menee aina semmoiseksi kiemurteluksi.
VastaaPoistaLeipää olen huono tekemään. Onnistuisikohan tämä?
oi,vähän sua ajattelinkin ja vinkkinä nakkasin ! Mutta nyt on kovin kylmää,taidamme oottaa kesää ? Mutta tällä ohjeella kyllä onnistut, kokeile vaikka!
PoistaSaaristolaisleipä on niiin hyvää!! Kuuluu meillä kaikkiin juhliin. Päälle vähän smetanaa, mätiä ja punasipulia niin jo on herkkua kerrakseen!! :)
VastaaPoista