tiistai 28. tammikuuta 2014

Kalaruokaako?

Siis kerrassaan oho, uus kategoria meikäläisen leipomista sivuavassa blogissa! Kohtahan tään nimenkin saa muuttaa Pampulan pöperöiksi ja paakkelseiksi, oliskohan osuvampi? Annetaan  nyt nimen olla ennallaan ja lisätään tämä,  Kalaruuat, uudeksi tunnisteeksi. Ja mitähän uutta tässä sitten on, noh ainakin sitä, että meikäläinen on vähän kuulunut niihin kalaruuan kiertäjiin, se kait jäi joskus aikoinaan päälle, kun meikäläisen nuoruudessa kala oli vähän niiku yök, ainakin tyttöjen keskuudessa. Tässä oon kuitenkin pikkuhiljaa kalaa rakastavan ukon kera yrittäny opetella syömään sitä kalaa, olishan se kuulema NIIN terveellistä, pullakaloja oon tässä jo pikkuhiljaa oppinutkin syömään, mutta kiitos Vanhan Rouvan, meikäläinen on nyt oppinut syömään myös luonnon kaloja, ylläri pylläri! Siksipä meillä on nyt pariinkin otteeseen laitettu kuhaa, nam! Oikeesti se nam tuli mun suusta, pienen kolmion kun fileen selkärangan tuntumasta vielä poistaa, on filee käytännössä ruodoton, siis sopivaa sapuskaa meikäläisenkin kitusiin ja helppoa syötävää myös muksuille ( on jo kolmea vieraana ollutta koekaniinimukeloa testattu). Heitetäänpä tähän vielä kuvan kera todisteita ja ohjettakin Pirkasta, meillä tämä tarjoiltiin kera porkkanaisen perunamuusin, ihan älyhyvää ja kastike on nuorison suosikki, helppoo ja hyvää!!



Paistettua kuhaa ja helppo hollandaisekastike:


600 g ahven- tai kuhafileitä
1 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
n. 1/2 dl vehnäjauhoja
2-3 rkl voita
tilliä

Kastike:

150 g voita
3 keltuaista
suolaa
mustapippuria
1 rkl sitruunanmehua
(persiljasilppua)

1.Poista fileistä ruodot leikkaamalla pois ohut kiilamainen pala selkäruodon suuntaisesti. Mausta kalat suolalla ja pippurilla. Kasta ne vehnäjauhoihin. Ravistele liiat jauhot pois ja anna leivityksen kuivahtaa hetki ennen paistamista.
2. Sulata rasva pannulla ja paista kalafileet miedolla lämmöllä kypsiksi molemmin puolin. Nosta vadille, peitä foliolla ja pidä ne lämpiminä. Koristele kalat tillillä juuri ennen tarjoamista.
3. Sulata voi kasarissa, mutta älä anna sen ruskistua. Erottele huoneenlämpöiset keltuaiset monitoimikoneen, tehosekoittimen tai sauvasekoittimen kulhoon. Sekoita keltuaiset täysteholla.
4. Kuumenna voi kiehuvan kuumaksi ja kaada se koneen käydessä ohuena nauhana keltuaisten joukkoon. Voit jättää valkoisen sakan lisäämättä.
5.Lisää paksuhkoon, sileään kastikkeeseen suola, pippuri ja sitruunanmehu ja käytä konetta vielä hetki. Tarjoa paistetut kalafileet hollandaisekastikkeen, perunoiden ja salaatin kanssa.

6 kommenttia:

  1. Koska Vanha herra mut aikoinaan käännytti kalaruokien puolelle, niin katson pyhäksi velvollisuudekseni jatkaa käännytystyötä eteenpäin ;) Käytiin sunnuntaina verkoilla ja arvaas mitä - merestä oon kalat loppuneet. Ei niin sintin sinttiä (ellei norsseja ja muita p-kaloja lasketa). Joten täällä sitä pitää syödä vaan hirveä! Pukkasin just elämäni ekan hirvipadan uuniin. Perästä kuuluu, jos ei myrkytytä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kammotus kalat loppuneet koko merestä, ettehän vaan oo harrastaneet "ryöstökalastusta"? Noh onneks on hirweetä, toivotan onnea padalle, täällä on muute tulossa rieskaa, ohraisena ja kauraisena, mars tänne maistamaan!

      Poista
    2. Mää oon niin täynnä hirweetä, etten jaksa liikkua mihinkään. Tein uunissa padan, jossa oli 2,5 kg hirveä ja 0,5 kg läskistä possua. Sipulia, vakosipulia, katajanmarjoja, mustapippureita, rosmariinia ja vettä (punkkua ei ollut, kun meille ei saa sitä ostaa, kun joku lipittää sen heti kuoriessaan valkkareita). Oli miedossa lämmössä 4 tuntia. WAU!

      Ja sitä paitsi sää et jaksa niin paljon rieskaa leipoa, että mää tulisin täyteen. Minä rakastan rieskaa!

      Poista
  2. Meillä mies ei oikein ilahdu kalaruoista, mutta mun ansiosta (siis lievästä painostuksesta) on hiljalleen oppinut kalaakin syömään. Edelleenkään se ei herran lempiruokiin kuulu, mutta ainakin pysyy ruokapöydässä kalaruokienkin aikana, eikä karkaa pizzalle.

    Niin ja Pampulan pöperöt kuulostaisi aivan ihanalta :)

    VastaaPoista
  3. Moi täältä savosta! Lumoutuneena selailin blogiasi, ihania reseptejä ja kuvia. Melkein jo pakko kokeilla jotain noista ihanuuksista. T. Milla

    VastaaPoista