keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Pirullisen hyvät tortut ja kuvakulmia...

Tänäänhän piti syödä niitä helmikuun viidennen päivän herkkutorttuja, nami nami! Muistin tuossa töistä kotiin hinauduttuani (torttuja jo töissä kuola valuen katseltuani), että mulla pitäis olla jossain arkistoissa ( meitsi onkin oikea arkistoinnin mestari!), äidiltä jo vuosia sitten saatu Runebergintorttu-ohje, sieltähän se sitten löytyikin, hieman jo kellastunut leike sanomalehdestä. Harmillista kun mistään ei ilmene miltä vuodelta ohje on, luulenpa että joskus 1980- luvun alkupuolelta, koska aikani paperilappuani tutkiskeltuani ohjeen takana kerrotiin jotain Ahti Karjalaisesta ja Suomen Pankista, että  ei ihan uusinta uutta. Lähdinpä sitten ohjetta testaamaan historian siipien havistessa ja niistä tortuista tuli sitten NIIN pirullisen hyviä, kannatti tehdä! Pikkusen ohjetta muuntelin  omemman oloiseksi, en laittanu hapanleivän muruja, en. Kirjoittelenpa tähän vielä sen alkuperäisenkin ohjeen ja sitten sen pirullisen hyvän myös, vähänhän tämä myöhässä tulee, mutta parempi myöhään... ja onpahan täällä jemmassa ens vuotta varten, vaikka näitä vois kyllä tehä muullonkin...





Runebergintortut : (17 kpl)

200g voita
2,5 dl sokeria
2 munaa
1 prk (200g) kermaviiliä
3 dl vehnäjauhoja
2 dl murskattuja kaurakeksejä
1 dl mantelijauhetta
1 tl soodaa

Päälle vadelmahilloa ja kermavaahtoa

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita kuivat aineet ja sooda ja lisää voisokerivaahtoon vuorotellen kermaviilin kanssa, sekoita tasaiseksi. Jaa taikina tasaisesti muffinsivuokiin ja tee taikinaan, vaikka veteen kastetulla sormella, kolot paistonkestävää  vadelmamarmeladia varten. täytä kolot marmeladilla ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Koristele jäähtyneet tortut kermavaahdolla ja vadelmahillolla.






Sitten vielä ihan se historiallinen resepti sanasta sanaan...

Runebergintortut:

200g voita
2,5 dl sokeria 
2 munaa
1 dl kermaa
1 dl piimää
tai 2dl hapanta kermaa
3 dl vehnäjauhoja
3 dl korppujauhoja ( 1/3 hapanleivän muruja + 2/3 tavallisia korppujauhoja)
1 tl soodaa
5 tippaa karvasmanteliöljyä

Päälle :
vadelmahilloa
tomusokeria, vettä

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen samalla hyvin vatkaten. Lisää neste, jauhot, joihin sooda on sekoitettu sekä karvasmanteliöljy. Levitä taikina voidellun paistovuoan (suorakulmaisen) pohjalle tasaisesti. Painele taikinaan tasaisin välein syvennyksiä ja täytä ne vadelmahillolla. Paista 200 asteessa noin 20 min. Leikkaa jäähtyneenä neliöiksi. Lisää halutessasi hilloa ja tee sokerivesikuorrutuksesta rengas hillon ympärille.

Laitnpa tänne vielä muutaman kuvatuksen kun ihanat veljentyttäret vierailivat luonamme, ja kävimme vähän kuvaamassa, valo ei ollut ihan paras, mutta laitetaanpa nekin ikäänkuin muistoksi harmaasta talvipäivästä!














2 kommenttia:

  1. No jo on kummia ruunepereja, kun ei punssia tippaakaan! Ruuneperin pitää huutaa LÄTS, kun se tipahtaa pöydälle...

    Huomasitko, että teidän metsässä asuu Mönkijä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nojjoo, ei aina tartte läträtä niitten viinaksien kans, muistakko mitä selvitin siitä Alko -asiasta... ja nämä oli parhaita ilman kostutuksia! Ja ois siinä isännälläkin ollu jo aamulla rapula, ku se veti valehtelematta näistä puolet, mää sain vaan kaks! :) Ja joo, meitin metsässä todellakin asuu mönkkäri!

      Poista