sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Kesäkurpitsakeitto

No siis joo o! Nyt mää ihan oikiasti ajattelin tehä oikian päivityksen !!!! Kasvimaallani ja - huoneessa on kasvanut iiihania kesäkurpitsoita, jotka pakkasherra sitten toissa yönä kävi nitistämässä :(  ja kurpitsoille on pitänyt keksiä jos sun mitäkin käyttöä, niitä on grillattu, jaettu ystäville, tehty kaikenmaailman paistoksia ym ym. Yksi suosikeiksi nousseista on kesäkurpitsakeitto, ihanaa tuoreiden sämpylöiden kera! Ohjeita on netti pullollaan ja sieltähän minäkin omani nappasin, tosin hieman tuunasin omaan makuun sopivaksi ja heitinpä sekaan pari lipstikan lehteäkin Vanhan Rouvan vinkin mukaan! Tuorejuustoa nakkasin sekaan koko purkin, eipähän jää nurkkiin pyörimään! Ohje on peräisin Pirkan sivuilta ja kuten sanottua tuunasin sitä  hieman jättämällä ohjeessa mainitut yrtit ja purjon pois ja heittämällä lipstikkaa sekaan ja tuorejuustoa heilautin koko rasian ja hyvää oli!! Kaupasta löytää vielä ihania kotimaisia kesäkurpitsoita, jotka ovat tooosi ihania ja terveellisäkin! Suosittelen!








   Kesäkurpitsakeitto:



1 (500 g) kesäkurpitsa
1/2 (n. 100 g) purjoa
3 kookasta perunaa
1 rkl öljyä
7 dl vettä
1 Pirkka kasvisliemikuutio
1 - 2 valkosipulinkynttä
1 tl basilikaa
1 tl rakuunaa
mustapippuria
3 rkl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
100 g Pirkka Kevyt Italian yritit -tuorejuustoa
n. 1/2 tl suolaa
ruohosipulia



1. Huuhdo ja paloittele kesäkurpitsa. Suikaloi halkaistu ja huuhdottu purjo. Kuori ja lohko perunat.
2. Kuullota purjo öljyssä, lisää vesi ja anna kiehahtaa. Lisää kasvisliemikuutio, hienonnetut valkosipulinkynnet ja perunalohkot. Anna kiehua noin 5 minuuttia.
3. Lisää kesäkurpitsat ja keitä kypsiksi. Soseuta ja mausta keitto yrteillä ja pippurilla. Sekoita jauhot maitoon ja lisää keittoon koko ajan sekoittaen. Anna kiehua muutama minuutti. Sulata joukkoon tuorejuusto ja lisää suola. Koristele ruohosipulilla. Tarjoa tuoreen leivän kanssa.






sunnuntai 25. elokuuta 2013

Lomat on lusittu !

Lomat on lusittu ja olisi aika ryhdistäytyä, kunpa vaan saisin itseäni niskasta kiinni ja kiskottua aikaa tähänkin. Ihmeen tasaisesti näkyy kävijöitäkin olleen vaikka Pampula on vaan laiskotellut, iihan koko kesän, tai ei aivan. Leivottu on ja kokattu ja vaikka mitä, mutta mustaa valkoiselle en ole saanut! Laitanpa tähän kuitenkin pienoisen kuvapläjäyksen kesästäni.





Eli kesääni sisältyi kukkia, kakkuja, keittoo ja matkailukin avarsi ! Olinpa myös reipas ja tein sähköpostiosoitteen ihan Pampulaa varten ja lisäsin sen tuonne vasemmalle sellaisessa muodossa, etteivät roskapostirobotit sitä nappais! Kokeillaanpa onnistaako, elikkä minuun saa nyt yhteyden myös privaatimmin jos moiseen halukkuutta ilmenee!

perjantai 7. kesäkuuta 2013

Lomailua...

Kiirettä pitelee tämän lomankin kanssa, kun ei kerkee konetta avaamaan! Niinpä nyt heti aamutuimaan kun nuoriso vielä koisaa, lataan tänne jotain, mutta mitä hmmm.... Noh onhan arkistoissa kaikenlaista ja arkistoiden ohikin pääsee kaikenlaista menemään, nopeat sormet nappaavat leivonnaiset parempiin suihin, ennenkuin kamera kerkee paikalle ! Näin kävi eilenkin, olishan sitä voinut laittaa tänne kuvan mustikkapiirakasta, mutta eipä ollut kuvattavaa :/ !!! Mutta laitanpa kuvan yhdestä pikaisesta kakkusesta, jonka tein ystäväperheelle kiitokseksi palveluksesta. Pohjaksi tein suklaakakkupohjan Kinuskikissan ohjeella ja täytteeksi laitoin vadelma-mascarponetäytteen Kinuskikissan ohjeella sekin, tää on ihan ylivoimaisen hyvä yhdistelmä, ja toi mielestäni kivan kontrastin tummalla sisutalla ja valkoisella päällisellä! Pinnalla vaahtokarkkimassan ja sokerimassan  sekoitus ja kukkaset väänsin pikaisesti samasta massasta, ja aikaa oli vähän!


maanantai 3. kesäkuuta 2013

Ranskalainen marja-raparperikakku

Pääsipäs se taas vierähtämään ihan turhan pitkä aika ilman päivityksiä , joten omantunnontuskissani kaivelin arkistoistani ihanan kakun ohjeen, joka tupsahti silmille uudelleen toukokuun Ruoka-Pirkasta. Tein tätä kakkua aiemmin ilman raparperiä, ihan pelkistä mansikoista, myös raparperi ja mansikat yhdistelmänä ovat ihan varteenotettava juttu! Ja tämänkin kakun kanssa on vaniljajäätelö ihan pop! Minulla olikin tällä kertaa mukana leipomassa ihana apulainen, suloinen Sofia-neito, leipominen olikin vielä tavanomaistakin mukavampaa, kun kaikki piti selittää tarkkaan  reippaalle neljä vuotiaalle! Ja taas leivotaan!



 Ranskalainen marja-raparperikakku

200 g voita tai leivontamargariinia
2 dl sokeria
2 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta

Täyte
12 dl (n. 6 vartta) tuoretta raparperia viipaleina
1 ps (400 g) Pirkka marjasekoitusta (pakaste)
1 dl vettä
2 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoja

1 Valmista ensin täyte jäähtymään. Viipaloi raparperit ohuiksi, noin 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Kaada kattilaan kohmeiset marjat, raparperiviipaleet, vesi ja sokeri. Ripottele joukkoon perunajauhot.
2 Sekoita huolellisesti puuhaarukalla pohjaa myöten ja kuumenna. Kun seos pulpahtaa, ota kattila pois levyltä ja siirrä kylmään vesialtaaseen jäähtymään. Raparperiviipaleet saavat jäädä vielä koviksi, koska ne pehmenevät vielä uunissa.
3 Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää vaahtoon munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita keskenään vehnäjauhot, perunajauhot, vanilliinisokeri ja leivinjauhe. Lisää seos sihdin läpi taikinaan. Anna taikinan levätä jääkaapissa noin 1/2 tuntia.
 4 Taputtele reilu puolet taikinasta jauhotetuin käsin irtopohjavuoan (halkaisija 26 cm) pohjalle ja reunoille mahdollisimman ylös seinämille. Voit käyttää myös tasapohjaista kakkuvuokaa, mutta vuoraa se leivinpaperilla.
 5 Kaada täyte vuokaan taikinasyvennykseen. Kauli loppu taikina jauhotetun leivinpaperin päällä vuoan kokoiseksi levyksi. Kumoa taikinalevy vuokaan kanneksi täytteen päälle.
6 Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 45-50 minuuttia. Ota kakku vuoasta vasta jäähtyneenä.
7 Koristele täysin jäähtyneen kakun pinta tomusokerilla. Tarjoa marja-raparperikakku vaniljajäätelön kanssa.
Vinkki! Kakun täyte on mehevän pehmeä, hieman valuva. Jos haluat siitä viipaloitavan kovan, käytä täytteeseen 1 dl perunajauhoja.


keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Pikainen broitsukastike tex mex säväyksellä

Kuopuksen kanssa kehittelimme Tex Mex -piirakan täytteestä ruuan! Poika ehdotti, että tekisin samantyyppisen kastikkeen broilerista riisin kaveriksi, kun viikonloppuna tekemäni piirakan täyte oli, ja siitähän se ajatus lähti...




 Tex Mex- broilerikastike


n. 500g broilerin fileesuikaleita, maustamaton
1 iso sipuli
1 punainen paprika
1 pussi (200g) pakastemaissia
2 rkl Taco-maustetta
1 tl paprikajauhetta
n. 1 tl suolaa
1 prk valkosipulituorejuustoa
1 prk (150g) creme fraichea
 
1. Pilko sipuli ja paprika valmiiksi
2. Ruskista broilersuikaleet kevyesti pannulla, mausta tacomausteella, paprikalla ja suolalla.
3. Lisää pannulle pilkotut sipuli ja paprika ja anna pehmetä pannulla
4. Lisää tuorejuusto broilerin sekaan ja anna hautua muutaman minuutin ajan ja lopuksi lisää creme fraiche
 ja syömään!!!

 Aikaa tähän herkkuun meni tasan sen aikaa mitä riisi vaatii kypsyäkseen ja hyvääkin vielä tuli, creme fraichen tärkeydestä ohjeessa en ole varma, tää kun on nyt näitä omasta hatusta heitettyjä juttuja, mutta ei se pahitteeksikaan ollut! Annoksen voisi koristella taas kerran tuoreilla yrteillä, jotka minulla jäi kauppaan, mutta kesä kun tulee kaivan yrtit omalta kasvimaalta! Ai niin ja poitsu tykkäs napata tän kaveriksi niitä maissisipsejä, kaupan tex mex -hyllystä! Tätähän vois kahmia vaikka pelkästään niiden kanssa ja vähän olutta kaveriksi??? mmmmm...





 Tällä ohjeella yritän askeltaa vähitellen kohti "turvallisempaa" ruokaa, ja valitsinkin marinoidun lihan sijasta maustamattoman, ja lisäsin itse mausteet, tietää paremmin mitä syö, rohkeasti jopa ajattelin heittää meidän keittiössä niin suositun, lihaliemikuutiopaketin mäkeen, sehän on täynnä kaikkea moskaa! Kohti parempaa huomista kenties?

Päivityspläjäys!!!

jaahans ja missä sitä on taas luurattu, bloggauslaiskuus on iskenyt päälle todella ja pläjäytänpä tässä nyt pikkuisen kuvatuksia poitsun synttärikaakuista, että olis ees  jottain!



Kinkkukakkua



lisää kinkkukakkua :)



ja iki-ihanaa suklaatäytskäriä, Kinuskikissan ohjeella,
tuli ihan ältsin hyvää,
en vaan älynnyt nappasta kuvatusta kakkupalasta.
 Sisässä Mascarpone-Daim- vadelmatäyte, lurps!



perjantai 19. huhtikuuta 2013

Laiskuutta ilmassa


No heippa taas, tai miten niin taas, vierähti tuossa viikko jos toinenkin, etten saanut aikaseksi rustattua tänne mitään, kevätkin tulla tupsahti kohinalla, veden saattelemana. Talvi katosi ikäänkuin viikossa, viime viikolla oli vielä hiihtokelit ja nyt menee vesihiihdon puolelle! Pakko laittaa tänne kuva pääsiäisen muistoista, kun olimme  ystävien kanssa läheisellä järvellä kelkkailemassa ja tuli napattua pari kuvaa auringosta ja lumesta muistojen joukkoon! Ja huomasinpa ilokseni saaneeni muutaman lukijan lisää, tervetuloa mukaan!







 Mutta asiaan, tekaisinpa tässä kerran taas pizzaa, vähän erilaista tosin, Calzonea, eli sisään leivottua pizzaa. Otin ohjeen jemmaan joskus vuosia sitten Pirkasta, ja löysin sen jälleen myös Pirkan sivuilta ja nyt innostuin sitä tekemään. Calzone on kiva vaikka retkievääksi, helppo kuljettaa kun kuori suojaa joka puolelta, ei tule sotkua!  Pohjan ohjeella olen tehnyt myös ihan normipizzat, on nimittäin hyvä ohje! Tässäpä ohjetta teillekin tuumattavaksi. P.S. Meidän Calzoneissa oli persikoiden tilalla ananasta, täytteethän voi valita oman maun mukaan! Pohjaa kaulitessa kannattaa muistaa, ettei kauli liian ohueksi, että saa pizzan nosteltua umpeen, nimimerkillä kokemusta on, vain yhdestä Calzonesta tuli edes jollain tapaa esittelykelpoinen! Eku hommiin!!






Pohja:
2 dl vettä
25 g hiivaa
2 rkl öljyä
1/2 tl suolaa
n. 4 1/2 - 5 dl vehnäjauhoja


Täyte:
200 g palvikinkkua
1 tlk (410 g) persikoita
1/2 ps (à 200 g) Pirkka sipulikuutioita (pakaste)
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 - 2 valkosipulinkynttä
1 tl pizzamaustetta
ripaus mustapippuria
125 g sinihomejuustoa
n. 1 1/2  dl juustoraastetta




1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon öljy, suola ja vehnäjauhot. Alusta taikina tasaiseksi. Peitä kulho ja kohota hyvin lämpimässä paikassa. (mikro on muuten hyvä tähän tarkoitukseen, kippo vaan mikroon ja luukku kiinni ( ei laiteta mikroa päälle tietenkään!!!!), taikinan kohoamisaika yleensä puolittuu, tehokasta! :D )
2. Suikaloi täytettä varten kinkku ja hyvin valutetut persikat. Sulata sipulikuutiot. Valuta tomaattimurskaa siivilässä noin 5 minuuttia. Kuori valkosipulinkynnet ja hienonna ne tomaattimurskan joukkoon. Mausta tomaattimurska pizzamausteella ja mustapippurilla.
3. Jaa kohonnut taikina neljään osaan ja kauli ne ohuiksi pyöreiksi levyiksi runsaasti jauhotetulla pöydällä. Nosta leivinpaperin päälle.
4. Jaa pohjien päälle tasaisesti tomaattikastike, sipulikuutiot, kinkku- ja persikkasuikaleet sekä homejuusto. Ripottele päälle juustoraaste. Jätä reunoille noin viiden sentin reunus ilman täytettä.
5. Taita taikinan molemmat reunat keskelle ja nipistä liitoskohta hyvin kiinni. Paista kaksi calzonea kerrallaan noin 20 minuuttia 225-asteisen uunin alimmalla tasolla, kunnes pinta ja pohja ovat saaneet väriä. Tarjoa raikkaan salaatin kera.
Taikinasta voi tehdä neljä tavanomaista tai yhden pellillisen pizzaa. Voit myös jättää sinihomejuuston pois, lisää tällöin hieman juustoraasteen määrää.