torstai 24. tammikuuta 2013

Ciabatta

Kasvissosekeitolle piti tehdä kaveriksi jotain rapsakkaa leipää ja Pirkan parhaasta leivontakirjasta löytyi tämä ohje ( ohje löytyy myös täältä) . Ei kun kokeilemaan, ja hyvää tuli, ihanan paksu ja rapsakka kuori ( ukkokultakin tykkäs!!!) ja jännästi kylmään veteen tehtävä hiivataikina, kaikkea on kokeiltava, eiku hommiin!




Ciabatta:


1/2 palaa (25 g) hiivaa, tai 1 pussi kuivahiivaa
5 dl kylmää vettä
2 tl suolaa
n. 9 dl vehnäjauhoja
1 dl      ruisjauhoja
2 rkl öljyä
1 rkl siirappia





  1.   Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää suola ja noin puolet vehnäjauhoista. Vatkaa taikina vellimäiseksi seokseksi. Lisää ruisjauhot, öljy, siirappi ja vähitellen alustaen loput vehnäjauhoista. Taikina saa olla mahdollisimman pehmeää. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja peitä kulho hyvin. Kohota taikinaa lämpimässä, vedottomassa paikassa 1 1/2-2 tuntia.
  2.  Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa siitä ilmakuplat pois ja jaa se kahteen osaan. Muotoile taikinasta kaksi pitkähköä leipää pellille vierekkäin. Painele leivät mataliksi jauhotetuin käsin. Leivät saavat olla käsintehdyn näköisiä eli rosoisia (ciabatta tarkoittaa suomeksi tohvelia). Peitä leivät leivinliinalla ja kohota noin 1/2 tuntia.
  3.  Paista leipiä noin 20 minuuttia 250 asteessa uunin alimmalla tai toiseksi alimmalla tasolla. Pane uuniin vesikulho paistumisen ajaksi, jolloin leipien pinnasta tulee rapeampia. Leivät ovat kypsiä, kun ne kumisevat pohjaan koputettaessa.
  4.  Leivät pysyvät rapeina, kun et peitä kypsiä leipiä liinalla. Parhaimmillaan ne ovat leipomispäivänä. Onnistunut ciabatta on sisältä mehevän kosteaa ja pinnalta rapeaa.


                       

3 kommenttia:

  1. Tää ohje kuulostaa nyt siltä, että sitä on pakko kokeilla. Minä en kyllä oo mikään leivänleiipoja, kun mun sämpylätkin on aina niin kovia, että ne kopsahtaa lautasta vasten ilkiästi! Toisaalta valmiin ciabattan hinta kaupasta ostettuna on niin hirviä, että PAKKO kokeilla kuhmujenkin uhalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta kun kokeilemaan, kannattaa huomioida se, että paistaa tosiaan siellä melekosen alhaalla, mulla oli taas ohjeenlukutaito mitä sattuu, ja paistoin keskitasolla ja meinas käry käydä, onneks sentäs hokasin ja tsäkällä leivät oli kypsiä kun koputtelin pohjia! :) Mullakin on ollu jo mielessä tehä uudelleen, kunhan vaan kehtais.... Ja se vesikippo sitte sinne uuniin!!!!

      Poista
  2. Juuri leivoin ja tuli ihan mahtavia sämpylöitä, nam nam.taikina kannattaa tehdä koneella, antaa kohota reilusri ainakin 2tuntia ja sitä vettäsinne uuniin,laitoin ale unipannun ja siihen n.2ltr vettä.

    VastaaPoista