keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Karjalanpiirakat

Aika lunastaa lupauksia osa 1. Kutsuttiinpa puoli sukua kokoon ja tehtiin nyt sitten niitä kauan suunniteltuja karjalanpiirakoita! Meitä oli piirakan vääntäjiä ihan kolmessa polvessa, ja aikaan saatiin ihan mukava keko piirakoita, jotka tosin hävisivät parempiin suihin vähän turhankin nopeasti. Työläin vaihehan näiden tekemisessä on kuorien kauliminen, itse piirakat rypyttelee kasaan melkoisen nopeasti. Laitanpa tähän ohjeenkin, jos vaikka joku muukin innostuu kokeilemaan. Tämä ohje on ehkä hiukan suurpiirteinen, koska noiden "mestareiden" haastatteleminen on niin vaikeaa, kaikki tehdään sopivasti!

Karjalanpiirakat:

n. 40 kpl

Riisitäyte:

4dl vettä
4dl riisiä 
2l täysmaitoa
2 tl suolaa

Kuoritaikina:

2 dl vettä
1tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja

Keitä ensin täytepuuro ( mielellään jo edellisenä iltana). Kiehauta vesi ja lisää riisit siihen ja anna kiehua kunnes vesi on imeytynyt riisiin ja lisää maito ja sekoittele koko ajan kunnes puuro alkaa kiehua ja anna kiehua miedolla lämmöllä väliin sekoitellen noin 40 minuuttia, kunnes puuro on kypsää, mausta kypsä puuro suolalla. Anna puuron jäähtyä. Tee kuoritaikina, sekoita kylmään veteen suola ja jauhot vähitellen, kunnes taikina on tasainen, älä vaivaa.

 Leivo taikinasta kaksi tasapaksuista tankoa ja leikkaa tangot pieniksi paloiksi n. 20 palaa/tanko. Pyörittele palat palloiksi ja painele pieniksi lettusiksi (halkaisija n. 5 cm).


Pinoa lettuset ja ripottele väliin runsaasti ruisjauhoa.


Kauli lettuset piirakka pulikalla mahdollisimman ohuiksi pyöreiksi piirakanpohjiksi 
(halkaisija noin 10-12 cm)


Pinoa pohjatkin päällekkäin ja väliin ruisjauhoa ja päälle muovi kuivumisen estämiseksi.


Pane pohjille noin 1,5 -2 ruokalusikallista puuroa


ja levitä se vedellä kostutetun lusikan avulla melkein reunoihin asti


rypyttele piirakoiksi peukalon ja etusormen avulla
ripottele pellille hieman vehnäjauhoja ja laita piirakat pellille vieri viereen
paista kuumassa uunissa n. 275 astetta noin 10 minuuttia


Anna piirakoiden pehmetä pyyhkeen sisässä


voitele piirakat voisulalla, tai voi-vesiseoksella


Lado voidellut piirakat lautaselle kerroksittain ja laita päälle voipaperia ja pyyhe ja anna piirakoiden pehmetä puolisen tuntia. Nautiskele vaikka munavoin kera!


1 kommentti: