maanantai 3. kesäkuuta 2013

Ranskalainen marja-raparperikakku

Pääsipäs se taas vierähtämään ihan turhan pitkä aika ilman päivityksiä , joten omantunnontuskissani kaivelin arkistoistani ihanan kakun ohjeen, joka tupsahti silmille uudelleen toukokuun Ruoka-Pirkasta. Tein tätä kakkua aiemmin ilman raparperiä, ihan pelkistä mansikoista, myös raparperi ja mansikat yhdistelmänä ovat ihan varteenotettava juttu! Ja tämänkin kakun kanssa on vaniljajäätelö ihan pop! Minulla olikin tällä kertaa mukana leipomassa ihana apulainen, suloinen Sofia-neito, leipominen olikin vielä tavanomaistakin mukavampaa, kun kaikki piti selittää tarkkaan  reippaalle neljä vuotiaalle! Ja taas leivotaan!



 Ranskalainen marja-raparperikakku

200 g voita tai leivontamargariinia
2 dl sokeria
2 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta

Täyte
12 dl (n. 6 vartta) tuoretta raparperia viipaleina
1 ps (400 g) Pirkka marjasekoitusta (pakaste)
1 dl vettä
2 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoja

1 Valmista ensin täyte jäähtymään. Viipaloi raparperit ohuiksi, noin 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Kaada kattilaan kohmeiset marjat, raparperiviipaleet, vesi ja sokeri. Ripottele joukkoon perunajauhot.
2 Sekoita huolellisesti puuhaarukalla pohjaa myöten ja kuumenna. Kun seos pulpahtaa, ota kattila pois levyltä ja siirrä kylmään vesialtaaseen jäähtymään. Raparperiviipaleet saavat jäädä vielä koviksi, koska ne pehmenevät vielä uunissa.
3 Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää vaahtoon munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita keskenään vehnäjauhot, perunajauhot, vanilliinisokeri ja leivinjauhe. Lisää seos sihdin läpi taikinaan. Anna taikinan levätä jääkaapissa noin 1/2 tuntia.
 4 Taputtele reilu puolet taikinasta jauhotetuin käsin irtopohjavuoan (halkaisija 26 cm) pohjalle ja reunoille mahdollisimman ylös seinämille. Voit käyttää myös tasapohjaista kakkuvuokaa, mutta vuoraa se leivinpaperilla.
 5 Kaada täyte vuokaan taikinasyvennykseen. Kauli loppu taikina jauhotetun leivinpaperin päällä vuoan kokoiseksi levyksi. Kumoa taikinalevy vuokaan kanneksi täytteen päälle.
6 Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 45-50 minuuttia. Ota kakku vuoasta vasta jäähtyneenä.
7 Koristele täysin jäähtyneen kakun pinta tomusokerilla. Tarjoa marja-raparperikakku vaniljajäätelön kanssa.
Vinkki! Kakun täyte on mehevän pehmeä, hieman valuva. Jos haluat siitä viipaloitavan kovan, käytä täytteeseen 1 dl perunajauhoja.


5 kommenttia:

  1. Minäkin hoksasin tämän ohjeen Pirkassa. En ole vielä kokeillut. Raparperini on vasta viime vuonna istutettu, joten en uskalla ottaa siitä vielä kovin montaa vartta. Pitäisiköhän lähteä nyysimään naapurista?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta ku naapuriin siitä, mullakaan ei oo vielä kovin paljoo, että voisin lainailla, kun menin vielä pöljyyksissäni siirtämään sen parin vuoden takaisen puskan, nii nythän se tuolla kituu, enkä saa ees raparperipiirakkaa tehtyä, yäää!!!

      Poista
  2. Päiväkahvikupposeni kaipaisi palan juuri tällaista herkkua seurakseen! Voi että näyttää hyvälle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nonni, tässähän tämä virtuaalikakku on, helppo napata palanen eikä näy ees ahterin levenemisenä, kun tästä palan nappaa!!! ;)

      Poista