maanantai 11. marraskuuta 2013

Matka saaristoon

Kuulen jo meren kohinan, tunnen tuoksun saariston, mutta se onkin vain harhaa; täällä sitä ollaan keskellä kuivaa maata! Kuinka oiskaan ihanaa olla keskellä kesää, uitella varpaita lämpöisessä rantavedessä, soudella saaristossa, mutta ei. Mielikuvasta kun ei millään irti pääse, jospa leipä lohduttaisi, antaisi almuja kaipaukseen, siispä leipomaan. Leipäohjeesta minulle vinkkasi serkkulikkani, terkut täältä pohjolasta Tampereelle, kera ohjeen, joka löytyy myös täältä. Leipäohjetta tuunaan aina hieman omaan makuun sopivammaksi, laittamalla siirappia himpun verran vähemmän kuin ohjeessa kerrotaan, minulle riittää 2,5 dl siirappia. Tää ohje on siis ihan törkeen helppo, eikä sotkeennu leipoissa ees sormet!! Tulethan mukaan saaristoon!





Saaristolaisleipä  (2 leipää)



1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl olutmaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
2 rkl voita vuokien voiteluun
Siirappivesi voiteluun
1 1/2 dl vettä
1/2 dl siirappia

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi kattilassa tai mikrossa. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää loput aineet eli siirappi, olutmaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot puuhaarukalla sekoittaen. Taikinaa ei vaivata. 
Voitele kaksi 2 litran vuokaa voilla. Jaa taikina vuokiin. Anna kohota leivinliinalla peitettynä 1 1/2 t. 

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paista leipiä keskitasolla noin 2 t. 
Kun leivät ovat kypsyneet 1 1/2 t, valele ne kauttaaltaan siirappivedellä ja jatka paistamista vielä 30 min. Anna leipien jäähtyä vuoissaan. Leivät ovat parhaimmillaan parin kolmen päivän päästä. Anna leipien mielellään tekeytyä kylmässä.


3 kommenttia:

  1. Mää vien sut saaristoon! Tuut vaan meille niin otetaan isännän soutupaatti ja soudetaan Kraaseliin... mää en kyllä oo kovin hyvä soutamaan, kun se homma menee aina semmoiseksi kiemurteluksi.

    Leipää olen huono tekemään. Onnistuisikohan tämä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oi,vähän sua ajattelinkin ja vinkkinä nakkasin ! Mutta nyt on kovin kylmää,taidamme oottaa kesää ? Mutta tällä ohjeella kyllä onnistut, kokeile vaikka!

      Poista
  2. Saaristolaisleipä on niiin hyvää!! Kuuluu meillä kaikkiin juhliin. Päälle vähän smetanaa, mätiä ja punasipulia niin jo on herkkua kerrakseen!! :)

    VastaaPoista