maanantai 18. helmikuuta 2013

Lupausten lunastusta osa 2

Nonni, nyt on leivottu sitte sitä RIESKAA! Tai oikeestaan leipasin sitä tuossa jo toista viikkoa sitten, en vaan oo saanu aikaseks kirjotettua ohjetta tänne. Nämähän on siis niitä perinteisiä pohjalaisia litteitä rieskoja, oikein kun onnistuu saa rieskan jopa rullalle ja se maku! Uunin pitää olla kuuma, ainakin 300 astetta, ellei jopa enemmänkin ja mieluiten paistellaan ihan kivikasassa itsessään, eli leivinuunissa! Ekaks lämmitellään uuni ja kun uuni alkaa olla ihan pikkusta vaille valmis, voi aloittaa taikinan teon, taikinaa ei siis kohotella. Kun uunista on hiilet vedetty ja arinakin luudittu veden kera putipuhtaaksi, laitellaan ne uunin pellit kiinni, ettei lämpö karkaa harakoille! Ja nakataanpa sinne uuniin ropsaus merisuolaakin, tarinan mukaan se tasoittaa uunin kuumuutta, ja tuo ainakin jänskän suolasen maun ensimmäisiin rieskoihin! Sitten alkaa armoton leipominen  ( riippuu tietty taikinan koosta ;) ) Tässä hommassa on hyvä olla kaveri (vaikkapa se ukkokulta), niin sujuu sutjakammin, kun toinen leipoo ja toinen paistaa! Vaan heitelläänpä ohjettakin kehiin, minä onnistuin aika hyvin tällä ohjeella, ohjeen alkuperää en muista ja mikään rieskamestari en kyllä tunnusta olevani, sen verta harvoin näitä saa tehtyä!




Tästä se lähtee, uuni kuumaksi!

Ohrarieskat:

5dl maitoa
1tl suolaa
1dl vehnäjauhoja
7 dl ohrajauhoja

Sekoita kylmään maitoon suola ja jauhot. Jauhoja voi joutua lisäämään, että saa paremmin käsiteltävän taikinan, mutta ei liikaa! Pyörittele taikinasta jauhotetulla alustalla pötkö ja leikkaa pötköstä sopivan kokoisia palasia ja kauli paloista pyöreitä, ohuita ( alle 1cm, ehkäpä vain 0,5 cm vahvoja) rieskoja, ja paista kuumassa uunissa muutaman minuutin ajan.Niin, että rieskat saavat pintaansa ruskeita kupruja. Kasaa rieskat päällekkäin leivinliinan alle pehmenemään ja nauti tuoreena, tai laita pakkaseen, rieskaa ei vanhateta!

Tämäkin on kovin mutu- tuntumalla kirjoitettu ohje, nämä vaan on niitä asioita jotka on opittava kantapään kautta, mutta onhan tässä pohja mistä lähteä kokeilemaan!



sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Olihan urakka!

Tulipas luvattua tuttavalle, että teen hänen miehensä yllätysynttäreille VÄHÄN kakkua. Juhlien väkimäärä paisuikin arvelemaani suuremmaksi ja urakaksi paljastuikin KOLME, KYMMENEN munan kakkua, NO HUI! Noh eipä siinä sitten auttanut kun tarttua härkää sarvista ja lunastaa lupakset. Olihan se melkonen homma pienessä kotikeittiössä pyöritellä se kakkumäärä, varsinkin kun täytän kakut aina paistovuokaansa, että pysyvät hyvin muodossaan ja vuokia ei ole kuin yksi tarpeeksi suuri! Noh, sain kuin sainkin pyöriteltyä kakkuset valmiiksi määräaikaan mennessä, vaikka uskonpuute oli vähällä yllättää! Aihe oli vapaa ja mielessä pyöri vain tuo lumi, talvi kun on, olin kyllä ihan vähällä sortua perus mansikkakakkuun, mutta sitten askarteluhimo yllätti ja räpelsin melkein koko viikon illat ruusuja ja ruusuja ja jopa onnistuinkin jollain tapaa! Laitellaanpa tähän vähän näitä kuveja kaveriksi, on se vaan muuten huomattava ero tuossa valossa, osa kuvista on otettu ulkona grillikatoksessa, jossa on tulvimalla valkoista valoa ja osa sisällä, arvaat varmasti mitkä ;) .








sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Lumihiutalekakku

No niin sitä tuli taas vanhettua, ollaan sitte taas askeleen verran lähempänä viittäkymppiä (hui kauhistus!), onneksi siihen on matkaa vielä vuosia, MONTA! Tänään sitte vähän juhlittiin lähisuvun kesken, oli ruokaa (liikaa!), ja kahvetta kera blinien (jotka katos parempiin suihin ilman kuvaajaa). Ja sitte vielä kakkukahveet, että jos joku tänään sanoo meitin perheessä, ettei oo syöny, on väärässä! Onkohan se muuten aina pakko päästää se mopo käsistä? Eikö pelekät kaljupääkahavet olis riittäny? No eipä vissiin, mutta kakusta nyt nappasin jonninlaisen kuvan, tässäpä se teillekin kateltavaksi ystävät! :)





Tästä tuli tämmönen vinksottava lumihiutalekakkunen, reunojen raappaamista pitäisi harjoitella paljon, minkähän purnukan reunoja alkaisi kuorruttamaan kermalla ja raappaamaan, kun ei vartalo kestäis kakkuja, ja treeniä oli saatava? Ja ainesten hukkaanheittäminenkin on mieltä vastaan, hmmmm.... Niin ja sisällä on vanilja- ja mansikkamousset, ja iiihanaa lemon curdia, pitkästä aikaa....



sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Runebergin tortut

Ensi tiistaina 5.2. 2013 vietetään jälleen kansallisrunoilijamme J.L.Runebergin  päivää, hänen kunniakseen tuli taas tehtyä torttuset. Ohjeita on kyllä netti ja lehdet pullollaan ja tässä yksi lisää. Ohje on peräisin jostain iänikuisesta Mimmi leipoo lehtisestä, jota hieman muuttelin koska ei tullut taaskaan luettua ohjetta tarkkaan ennen kauppareissua, mutta hyviä tuli näinkin.


Runebergin tortut: (12kpl)

150g voita
1,5 dl sokeria
2 munaa
1dl mantelirouhetta
1,5dl vehnäjauhoja
1,5dl korppujauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5dl maitoa

Kostutus:
0,5dl vettä
muutama tippa rommiaromia (tai 2-3 rkl punssia tai tummaa rommia)
1-2 rkl sokeria

Koristelu :
1dl tomusokeria 
1/2rkl vettä, tai punssia
vadelmahilloa



  1. Vaahdota voi ja sokeri
  2. vatkaa munat yksitellen joukkoon
  3. lisää maito ja keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen taikinaan
  4. sekoita tasaiseksi
  5. jaa taikina muffinsivuokiin
  6. paina veteen kostutetulla sormella syvennys jokaisen leivonnaisen keskelle, täytä syvennys paistonkestävällä vadelmahillolla
  7. paista 200 asteessa noin 20 minuuttia
  8. anna torttujen jäähtyä
  9. kiehauta vesi ja sokeri , lisää alkoholi tai aromi, kostuta tortut
  10. lisää tortun syvennykseen vadelmahilloa.
  11. sekoita tomusokeri ja tikka vettä paksuksi tahnaksi, koristele tortut pursottamalla sokerikuorrutetta (esim. muovipussista, johon on tehty pieni reikä kulmaan) vadelmahillon ympärille.






torstai 24. tammikuuta 2013

Ciabatta

Kasvissosekeitolle piti tehdä kaveriksi jotain rapsakkaa leipää ja Pirkan parhaasta leivontakirjasta löytyi tämä ohje ( ohje löytyy myös täältä) . Ei kun kokeilemaan, ja hyvää tuli, ihanan paksu ja rapsakka kuori ( ukkokultakin tykkäs!!!) ja jännästi kylmään veteen tehtävä hiivataikina, kaikkea on kokeiltava, eiku hommiin!




Ciabatta:


1/2 palaa (25 g) hiivaa, tai 1 pussi kuivahiivaa
5 dl kylmää vettä
2 tl suolaa
n. 9 dl vehnäjauhoja
1 dl      ruisjauhoja
2 rkl öljyä
1 rkl siirappia





  1.   Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää suola ja noin puolet vehnäjauhoista. Vatkaa taikina vellimäiseksi seokseksi. Lisää ruisjauhot, öljy, siirappi ja vähitellen alustaen loput vehnäjauhoista. Taikina saa olla mahdollisimman pehmeää. Ripottele taikinan pinnalle jauhoja ja peitä kulho hyvin. Kohota taikinaa lämpimässä, vedottomassa paikassa 1 1/2-2 tuntia.
  2.  Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa siitä ilmakuplat pois ja jaa se kahteen osaan. Muotoile taikinasta kaksi pitkähköä leipää pellille vierekkäin. Painele leivät mataliksi jauhotetuin käsin. Leivät saavat olla käsintehdyn näköisiä eli rosoisia (ciabatta tarkoittaa suomeksi tohvelia). Peitä leivät leivinliinalla ja kohota noin 1/2 tuntia.
  3.  Paista leipiä noin 20 minuuttia 250 asteessa uunin alimmalla tai toiseksi alimmalla tasolla. Pane uuniin vesikulho paistumisen ajaksi, jolloin leipien pinnasta tulee rapeampia. Leivät ovat kypsiä, kun ne kumisevat pohjaan koputettaessa.
  4.  Leivät pysyvät rapeina, kun et peitä kypsiä leipiä liinalla. Parhaimmillaan ne ovat leipomispäivänä. Onnistunut ciabatta on sisältä mehevän kosteaa ja pinnalta rapeaa.


                       

Kasvissosekeitto

Näin pakkasten paukkuessa kasvisosekeitto sulattaa mukavasti sisuskalut. Tämä keitto valmistuu varsin nopsaan ja vielä nopeammaksi sen saa, vaikka käyttämällä edellispäivältä jääneet perunamuusin jämät tähän keittoon, eli hävikistä herkuksi taas kerran! Minä kuorin tähän keittoon muutaman jauhoisen perunan, miksei tähän voisi käyttää vaikka pakasteesta löytyviä valmiita perunasuikaleita. Kävijälaskurikin on muuten alkanut mukavasti raksuttaa, liikennettä näyttäisi olevan ja joitain kommenttejakin näyttää tulevan, kommentit on kivoja, niitä toivoisin lisää! Mutta nyt keiton kimppuun!




Kasvissosekeitto:

5 isoa perunaa ( jauhoinen lajike punaisesta pussista)
5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 juuressose pötkö (500g esim. Pirkka)
2 dl ruokakermaa

Kuori ja pilko perunat peiniksi kuutioiksi, keitä kypsäksi kasvisliemessä. Soseuta kypsät perunat sauvasekoittimella sileäksi soseeksi ja lisää juuressose ja kerma, sekoittele tasaiseksi ja kiehauta, älä keitä! Ja valmista tuli! Nautiskele vaikka tuoreen leivän tai sämpylän kera!

keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Karjalanpiirakat

Aika lunastaa lupauksia osa 1. Kutsuttiinpa puoli sukua kokoon ja tehtiin nyt sitten niitä kauan suunniteltuja karjalanpiirakoita! Meitä oli piirakan vääntäjiä ihan kolmessa polvessa, ja aikaan saatiin ihan mukava keko piirakoita, jotka tosin hävisivät parempiin suihin vähän turhankin nopeasti. Työläin vaihehan näiden tekemisessä on kuorien kauliminen, itse piirakat rypyttelee kasaan melkoisen nopeasti. Laitanpa tähän ohjeenkin, jos vaikka joku muukin innostuu kokeilemaan. Tämä ohje on ehkä hiukan suurpiirteinen, koska noiden "mestareiden" haastatteleminen on niin vaikeaa, kaikki tehdään sopivasti!

Karjalanpiirakat:

n. 40 kpl

Riisitäyte:

4dl vettä
4dl riisiä 
2l täysmaitoa
2 tl suolaa

Kuoritaikina:

2 dl vettä
1tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja

Keitä ensin täytepuuro ( mielellään jo edellisenä iltana). Kiehauta vesi ja lisää riisit siihen ja anna kiehua kunnes vesi on imeytynyt riisiin ja lisää maito ja sekoittele koko ajan kunnes puuro alkaa kiehua ja anna kiehua miedolla lämmöllä väliin sekoitellen noin 40 minuuttia, kunnes puuro on kypsää, mausta kypsä puuro suolalla. Anna puuron jäähtyä. Tee kuoritaikina, sekoita kylmään veteen suola ja jauhot vähitellen, kunnes taikina on tasainen, älä vaivaa.

 Leivo taikinasta kaksi tasapaksuista tankoa ja leikkaa tangot pieniksi paloiksi n. 20 palaa/tanko. Pyörittele palat palloiksi ja painele pieniksi lettusiksi (halkaisija n. 5 cm).


Pinoa lettuset ja ripottele väliin runsaasti ruisjauhoa.


Kauli lettuset piirakka pulikalla mahdollisimman ohuiksi pyöreiksi piirakanpohjiksi 
(halkaisija noin 10-12 cm)


Pinoa pohjatkin päällekkäin ja väliin ruisjauhoa ja päälle muovi kuivumisen estämiseksi.


Pane pohjille noin 1,5 -2 ruokalusikallista puuroa


ja levitä se vedellä kostutetun lusikan avulla melkein reunoihin asti


rypyttele piirakoiksi peukalon ja etusormen avulla




ripottele pellille hieman vehnäjauhoja ja laita piirakat pellille vieri viereen
paista kuumassa uunissa n. 275 astetta noin 10 minuuttia


Anna piirakoiden pehmetä pyyhkeen sisässä


voitele piirakat voisulalla, tai voi-vesiseoksella


Lado voidellut piirakat lautaselle kerroksittain ja laita päälle voipaperia ja pyyhe ja anna piirakoiden pehmetä puolisen tuntia. Nautiskele vaikka munavoin kera!