perjantai 6. joulukuuta 2013

Hirweesti onnea itsenäiselle Suomelle!

Näin itsenäisyyspäivän kunniaksi tehtiin tavallista parempi ateria, suorastaan juhlaruoka nautiskeltiin, ihan hirweesti! Jälkiruoka tosin jäi tekemättä, mutta sehän nautiskeltiin jo eeltäkäsin, eilen. Eli rasva ym. tasapaino pysyi ihan varmasti kohillaan! Tän herkkupadan ohjeen bongasin joku aika sitten  Leipoi leipoi -blogista ihan sattumalta ja pistinpä korvan taakse odottamaan sopivaa hetkeä ja tänäänhän oli aikaa haudutella pataa, tunsin kyllä suurta kiusausta oikaista, mutta tällä kertaa yritin noudattaa ohjetta suorastaan orjallisesti, paria seikkaa lukuunottamatta, punaviiniä ei meitin viinikellarista sattunut tällä kertaa löytymään ja Alkokin näin pyhäpäivänä suljettu ja timjamitkin olivat jo hautautuneet lumen alle ja kaupasta en sitä tietenkään muistanu ostaa! Noh, hyvinpä tuo onnistui ilman vinkkuja ja yrttejä, vinkun korvasin vastaavalla määrällä lihalientä ja yrtit jäi sitten korvaamatta ihan kokonaan, ja hyvvää tuli!  Josko tämä nyt kelpuutettaisiin joulukalenterin kuutosluukun taakse, vaikkei varsinaisesti jouluinen olekaan.









Burgundinpata
  • 1kg hirvenpaistia (myön naudanliha käy) paloiteltuna
  • voita paistamiseen
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 140g pekonia
  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 porkkanaa
  • öljyä kuullottamiseen
  • 3 rkl tomaattipyrettä
  • 3 dl punaviiniä
  • 5 dl lihalientä
  • 4 laakerinlehteä
  • suolaa, mustapippuria ja tuoreita timjamin oksia
  • 4 pienempää (puolikkaan nyrkin kokoista sipulia)
  • 250g herkkusieniä

Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen. Kuumenna paistinpannulla voi ja ruskista hirvenlihapalat ruskeiksi. Sekoita joukkoon jauhot, kun jauhot hyvin sekoittuneet, kaada lihapalat uunivuokaan. Laita pannulle vettä ja kaada vesi ja siihen tarttuneet maut vuokaan. Pilko ja ruskista pekonit. Kaada pekonit uunivuokaan. Pilko sipulit ja porkkanat. Laita paistinpannulle öljy ja tomaattipyre. Kuullota sipulit ja porkkanat pehmeiksi. Kaada pannulle lihaliemi, punaviini ja lisää laakerinlehdet, suola, pippuri ja timjaminoksat. Kiehauta ja kaada uunivuokaan. Laita vuoka kolmeksi tunniksi uuniin 150 asteeseen.

Kolmen tunnin jälkeen kuori pienemmät sipulit ja pilko neljäksi lohkoksi. Laita sipulit uunivuokaan ja vuoka uuniin vielä tunniksi. Tunnin jälkeen maista kastiketta ja lisää tarvittaessa suolaa.
Pilko pienet herkkusienet puolikkaiksi. Laita paistinpannulle öljyä ja paista sienistä nesteet pois. Mausta pippurilla ja suolalla. Ota vuoka uunista ja kaada sienet joukkoon. Pyöräytä sienet sekaan ja tarjoile perunan tai riisin kanssa.

1 kommentti:

  1. Arvaas mitä! Meidän pihan on ottanut juoksuradakseen melekeinn hirween kokonen rusakko. Joka yö se käy kakkimassa pitkin kukkapenkkejä ja järsimäässä mun timjamipenkkejäni. Viime vuonna se söi iisopit, joten tänä vuonna iisopit on viisaasti kanaverkon alla. Voi p-le, kohta mun pitää peittää koko piha.

    Mutta jos jostain syytä meillä syödään piakkoin jänispaistia, niin tiedät sanomattakin, että se on täynnä timjamia ;)

    VastaaPoista